Barion Pixel

Tavasz, húsvét…. bor!

DSC_6889j

A tavasz beköszöntével és a húsvét közeledtével lekerülnek a nehéz téli „vörösek” a palettáról.  A bor nagyon régen része a húsvéti ünnepeknek. Az asztalra ilyenkor füstölt sonka, bárány és tojás kerül. A hozzá illő torma, mustár és a kalács sem maradhat el a terítékről. Az sem kérdés, hogy a nem mindennapi ételek mellé érdemes finom borokat is kínálni, ezzel is emelve az ünnep hangulatát.

Mit ajánlhatunk húsvétra? A változatosságot! Miért is innánk ugyanazt a bort a főtt sonkához, melyet  frissen reszelt tormával eszünk, vagy a kemény tojáshoz, amit esetleg majonézzel kínálunk. Az édes süteményekről már nem is beszélve.

Füstölt főtt sonka

A füstölt sonka erőteljes íz intenzitása nagymértékben határozza meg a borválasztást. Fehérborral nehéz lenne az intenzív ízekhez igazodni, a vörösbor pedig nem a legjobb párosítás a sonka sós karakterével. Amennyiben a sonkánkhoz mégis szeretnénk hozzá illő bort fogyasztani, rosé vagy siller borra essen választásunk!

Kislaki bormanufaktúra Szőlőskislaki Siller “Pirosbor” 2015

Kúcs Gyula Villányi Rosé 2015

Báránysült

A fiatal bárány húsa gyenge, az íze jellegzetes. Hasonló jellegzetes, karakteres bort kíván kísérőként. A rozmaringgal fűszerezett és porhanyósra sütött ételhez elsősorban Pinot Noir vagy Kadarka lehet a jó választás, amely lágyan kíséri a finom falatokat. Biztos lesz a siker, ha az alábbi borok közül választanak.

Polgár Pincészet Villányi Pinot Noir 2012

Neiner Családi Pince Szekszárdi Kadarka 2013

Desszert
A süteményekhez bátran bontsuk fel a karácsonykor ajándékba kapott tokaji szamorodnit, vagy kínáljunk édes aszút. Mind a kettő jó párosítás.

Samuel Tinon tokaji szamorodni száraz 2007 ( A 2015 év 9. legjobb fehérbora )

Soltész Borház Tolcsva 5 puttonyos tokaji aszú 2005

Ha vendégségbe megyünk…

Akár családi, akár baráti körben töltjük a húsvétot, az ünnep hangulatát még pezsgőbbé teszi egy gyöngyöző, ropogós savakkal teli rozé, de házigazdánk bizonyára örömmel fogyaszt el a még hűvös tavaszi estéken egy-két pohár tüzes Merlot-t is.

https://csakajobor.hu/termek/bencze-csaladibirtok-badacsonyi-esthajnal-gyongyozo-roze-2013

https://csakajobor.hu/termek/ivanyi-zsofia-villanyi-merlot-2009

 

Borbaráti üdvözlettel

szalai-attila-szigno

    szőlész-borász

A rendeléseket a megrendeles@csakajobor.hu címre várjuk.

 Csak a jó bor_2

Minden Jog Fenntartva 2021 - Summa Trend Union Kft.

Biztos láttál mindent az oldalon?
Elmúltál már 18 éves?
Webáruházunkban alkohol tartalmú italok vannak, ezért a megtekintéshez és vásárláshoz meg kell erősítened, hogy elmúlt már 18 éves.