Borászportál hírek
A geoparkok olyan nemzetközileg elismert területek, amelyek elsődleges célja az egyedi, kiemelkedő földtani értékek bemutatása és megőrzése a helyi közösségek bevonásával. A geotúrák mellett azonban fontos a helyi termékek, szolgáltatások népszerűsítése is. Ehhez kapcsolódik például a GEOfood program, amely során közösen támogatják a helyi termelőket, gazdálkodókat a hagyományokat tiszteletben tartva, valamint követve a fenntarthatósági modelleket, amelyek az egyedülálló geológiai területről származnak. [...]
Minden év elején izgatottan várjuk a borpiacon tevékenykedő szakértők és elemzők friss előrejelzéseit. Bár a jövőbe senki sem lát, és mindig van valami új őrület, amire nem számítottunk, nagy vonalakban azért láthatók a tendenciák. Annak tudatában érdemes olvasni ezeket, hogy az írott szónak is teremtő ereje van: minél többet kommunikáljuk, hogy csökken a borfogyasztás, annál inkább csökkenni fog… Hagyjunk fel ennek szajkózásával, és 2025-ben írjunk inkább többet a sikerekről, az örömteli boros pillanatokról, hátha többen kedvet kapnak ahhoz, hogy csatlakozzanak a wineloverekhez. [...]
„A pezsgőkultúra nem csak a Champagne”. A fenti mondattal indult el a második, egyébként a crémant-ok világába betekintést adó pop-up kurzus december 27-én az InterContinental Budapestben, de ne szaladjunk ennyire előre. A Winelovers Pezsgő és Aszú nevű rendezvényén jártam. [...]
A borok fogyasztása nem kell, hogy ütközzön a diétás céljainkkal, ha tudatosan választjuk meg őket. A diétás ételeinkhez választott borok nemcsak, hogy egy kis plusz élvezetet adhatnak az étkezésekhez, de mérsékelt fogyasztásuk jól beleilleszthető az egészségtudatos életmódba is. A száraz fehér- és vörösborok, valamint a brut pezsgők általában alacsonyabb kalóriatartalommal rendelkeznek, így ideális választásnak bizonyulnak azok számára, akik diétáznak, de szeretnék élvezni a borokat, is. Bemutatunk néhány diétát, amelyekbe a borok nemcsak beleillenek, hanem szinte, mondhatni, egyenesen kötelezőek. [...]