A kosara jelenleg üres.
A kosara jelenleg üres.
Minden Jog Fenntartva 2021 - Summa Trend Union Kft.
500 évvel a legendás bor születése után a HOLDVÖLGY felelősséggel kívánja továbbgondozni a Tokaj-Álmot. A gondolatok bora a tudás, az elvek, a képzelet és a türelem harmóniájában született. A szellemiség és a lélek ötvözte tökéletessé, akárcsak az örök értékeket.
26 hektárról, Mád legértékesebb dűlőiről rendkívüli törődéssel, szükségszerűen korlátozott mennyiségben.
A családi vállalkozást 1994-ben alapították. A családi bírtok alapját a Sióagárd-Leányudvarban található szőlőterületek adják, ahol pinot noirt, merlot, portugiesert, cabernet sauvignont, kékfrankost és ezerfürtűt termesztenek. Ezeken kívül Szekszárd legszebb részén a Görögszó dűlőben kékfrankos és cabernet franc ültetvényük van. A pincészet vezető terméke a „Rose” bor, amely elismertségével, palack számával is vezető termék.
A pince alapkövét 2001-ben raktuk le, de családunk szőlőhöz és borhoz való kötődése jóval korábbi eredetű. A család apai ága közel kétszáz éve csopaki, míg az anyai ág káli-medencei. Mindkét vonal hozta magával a szőlő és bor szeretetét, valamint a borkészítés hagyományát.
A mai birtok alapját a 90-es évek elején kárpótlásként visszakapott parányi családi szőlő jelentette. Az évek alatt folyamatosan bővítettük a birtokot, növeltük a pincét és a gasztronómiai kontextus erősítéseként megnyitottuk regionális gourmet konyhát vivő éttermünket is.
Jelenleg bő 10 hektáros birtokméretnél tartunk, Csopak mellett Tihanyban valamint a Káli-medencében, a Fekete-hegyen vannak területeink. Csak saját szőlőt dolgozunk fel, a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Évente 25-30 ezer palack bort töltünk le.
A szőlőben és a pincében egyaránt célunk, hogy a borvidék legnemesebb hagyományaira alapozva és a nagyvilágról méretet véve készítsünk egyedi, izgalmas, a termőhely karakterét hűen tükröző borokat.
Sok évet végig tanultam, mégsem a tankönyvek receptjei szerint végzem a munkámat és azt hiszem sikerült megtalálnom a saját utamat. Jelenleg 4,5 hektár saját ültetvényen gazdálkodom.
A 2007-es év volt az első teljesen önálló évem, igazán kegyes volt hozzám a sors, és nagyon szép borokkal ajándékozott meg. Úgy gondolom, hozamkorlátozással, a szüretidőpontok kitolásával, és egy teljesen tiszta és egyszerű borászati technológiával lehet a gyümölcs értékét a legtökéletesebben átadni a bornak. A borok erjesztését teljesen a vadélesztőkre bízom, és nem használok semmilyen adalékanyagot, úgy érzem,
a természetnél tökéletesebbet alkotni nem az én feladatom. Talán így sikerül a legjobban megörökíteni az adott évjárat értékeit. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a szőlőültetvények közelében nincs pince, illetve Vokányban is mi borászkodunk egyedül, így talán sikerül az adott dűlőre, fajtára, szüretidőpontra jellemző vadélesztőket megőriznünk és a borok különbözőségével ezt bemutatnunk.
Nagy hangsúlyt fordítok a borok zavartalanságára, mivel a natúr technológiánál figyelni kell a tisztaság megőrzésére. A boraimat hosszú hónapokig hordóban érlelem, a fehérborokat és a rosét is.”
A Centurio Szőlőbirtok két kiváló adottságú termőhelyet- Fáy-domb (2,4 ha) és Diós (0,72 ha) -foglal magába Gyöngyöstarján határában. A cél évről-évre olyan borok világra segítése, amelyek önálló, utánozhatatlan egyéniségként megjelenve kifejezik a termőhely, a szőlőnövény, és a természet csodálatos egyensúlyát; a tiszta motívumból cselekvő, alkotó, törekvő ember közreműködésével.
Birtokunkat 2011 novemberében alapítottuk egy 0.3 hektáros olaszrizling parcellával a Szent György-hegy déli oldalán. Beleszerettünk a hegybe, az érintetlen természetbe és az egyedülálló termőhelybe.
Az apró parcellából mára 20 hektár szőlő lett, melyben már a kezdetektől fogva organikus szemléletben dolgozunk. Az emberhez hasonlóan a szőlőnél is alapvető fontosságú az immunrendszer fejlesztése, hiszen része a természetnek, a többi élőlény jelenléte nélkül élete hosszú távon fenntarthatatlan. Nagyon fontosnak tartjuk az aktív talajéletet, mely döntően határozza meg a szőlőből készült bor extrakt és ásványi anyag tartalmát is, illetve a termőhely önkifejező képességét is. Minden borunk spontán erjed, a helyi vadélesztők segítségével. A pincében a borkészítés során kizárólag ként használunk, ennek mennyiségét is évről-évre csökkentjük.
Filozófiánk
Bizonyára meglepő lesz, amit mondani fogok, jó érzés úgy dolgozni, hogy tudja az ember merre tart. Az érdekesség most jön, tudom, hogy az életünk végére kialakuló valódi Chateau épület és a körülötte elterülő kb. 3-4 hektáros szőlőbirtok csak a kezdete lesz annak, hogy valamelyik Gyerekünk folytathassa a borászat alapjainak lerakását, ugyanis egy valódi birtok kialakítása 150-200 évet vesz igénybe.
Jó érzés, hogy nem tesz ez a tény türelmetlenné!
A fenn felsorolt gondolatok, amik miatt nem a gyors építkezés magában hordozta veszélyeket, választottuk, hanem a lépésről lépésre történő építkezést. Nem vállaljuk a súlyos hitelek, okozta stresszt, terheket és a kizárólag a munkának való élést. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem dolgozunk 6-7 napot csupán annyit, hogy néha megengedjük magunknak, és ki-kiszakítunk néhány napot magunknak, és nem felejtjük el a célt.
Munkánk szellemisége és alapvető célkitűzései: “ALKOTNI, ELKÁPRÁZTATNI!”
Borászatunk irányítását 2003-ban vettem át szüleimtől,hasonló elvekkel mint az ahogy az életemet élem.
Ugyanebben az évben elkészült magyarország első 5 csillagos kékfrankos vörösbora (ami nagy felháborodást keltett borvidékünk borászai között) A borban az igazság számomra azt jelenti, hogy aki iszik a borunkból az nemcsak bort iszik, hanem találkozik az igazsággal is, ami tükrözi a talajunk, az éghajlatunk lehetőségeit, és nem akar megfelelni az éppen aktuális divatnak. Alapelvek: minimum 30 maximum 80 éves tökékről szüretelünk drasztikus hozamkorlátozással:1000-1500kg/ha, kisegítő-és segédanyagok és fajélesztők nélkül, a legjobb köves talajú dűlőkről (mészkő, csillámpala, mészkőbe ágyazott gneisz). Amikor egy borászati szaküzletben megláttam a merlot, chardonay, savignon blanc, cabernet savignon, nemes francia fa tannin granulátum, vörösborfesték…stb. feliratot azzal a sok száz féle kisegítő és segédanyagokkal, fajélesztőkkel, megértettem, hogy “a vörösbor színe vörös és nem fekete, a bor tanninja annál selymesebb, minél több pénzt vagyunk hajlandóak adni érte, és a fordított ozmózis és a vákuumos sűrítés csodákra képes, és a szőlőnövénynek szinte semmilyen szerepet nem enged a trendi bortechnológia.
Mottó: A Jó Bor A Szőlőben Kezdődik, A Borász Csak “Ronthat” Rajta.
A 2007-ben elkészült borászat méltó ”otthona” lett a birtokon megtermett szőlőknek. A Kishegy oldalába ”bevágott” szőlőfeldolgozó-, erjesztő-, tároló- és a dongaboltíves érlelőpince a raktár szervesen kapcsolódik egymáshoz a Kishegy ”gyomrában”. A föld klímának köszönhetően, a közel állandó hőmérséklet segít megőrizni borok minőségét hosszú éveken át.
A borászat úgy épült be a hegybe, hogy ne bontsa meg az ökológiai egyensúlyt, harmóniába legyen a környezettel.
Természetesség. Fa, tégla, és lösz az ízképző környezet. Fehérre meszelt fal, nyitott erjesztés, rozsdafarkú az eresz alatt. Hagyjuk a bort úgy megszületni, ahogy akar. Csodaszerek nélküli öröm bábái vagyunk.
A Neiner Pince egy kis családi borászat a szekszárdi történelmi borvidéken, három hektár szőlővel, két kiváló dűlőben: Őcsényi-hegyen és Porkoláb-völgyben. Hagyományosan bortermelő família a miénk. Családunk évszázadok óta Szekszárdon él – nagyapáink még az 1700-as évek elején érkeztek Bajorországból – és foglalkozik borkészítéssel, mindig újra kezdve, amit háborúk, természeti csapások, diktatúrák tönkretettek, elvettek.
Hárman vagyunk testvérek (János, András, István), mi műveljük a szőlőt, gondozzuk a birtokot, borászkodunk a pincében.
Nagy szeretettel köszöntünk minden kedves érdeklődőt! Nyolcas Ádám vagyok, Egerben születtem, nem túl régen. Eddigi életem nagy részét nem szülővárosomban töltöttem, de az idő múlásával fokozatosan térhettem vissza Egerbe, ahol immár másfél éve szerencsére teljes egészében a szőlőhöz és a borhoz köt az életem.
Édesapám, Nyolcas Tamás verpeléti születése révén törzsgyökeres egrinek is mondható. 1980-ban döntött úgy hogy elkezd szőlőműveléssel, majd borkészítéssel foglalkozni. 1981- ben el is telepítette az első tőkéket a Pajdos dűlőben, majd 1983-ban a Marinkában az Ottonel Muskotályt.
Egészen 1992-ig tartott ez az időszak és még több saját szőlőt is művelt, de mivel más városba költöztünk azoktól megvált és csupán csak ez a két ültetvény maradt meg, illetve egy kis pince ostoroson, ami a mai napig is megvan és a most kóstolható borok egésze ott érett a palackig.
Kislakon, Szőlőskislakon, ennek a beszédes nevű falunak a dűlőiben, Balatonboglártól 3 km-re délre a dél-balatoni borvidék szívében gazdálkodunk 19,1 hektáros szőlőterületen. A somogyi dombság védett belső domboldalain, természetközeli szőlőműveléssel, kézműves borkészítéssel keressük területeink, az ember, a szőlő és a bor harmonikus kapcsolatát. Az alapelv egyszerű és kézenfekvő: ahhoz, hogy a boraink meg tudják mutatni a termőhelyben rejlő egyedi értékeket őszíntén és tisztán kell közelítenünk mind a szőlőműveléshez, mind a bortermeléshez.
Borászatunk 4 kis hordóval indult útjára! A nagypapának köszönhető, hogy mind a 4 hordó mai napig egészséges állapotában van. A nagypapa szőlőfeldolgozó eszközei mind kézimunka igényűek voltak! A mai modern technológia lehetővé teszi, hogy borainkat hűtött erjesztéssel készítsük el. Mi speciális élesztők megválasztásával erjesztünk! Főleg olyan élesztőkultúrát választunk, mely az elsődleges zamatokat és fajtajelleget egyáltalán nem befolyásolja. A fehérborok alapanyagát 4 órán belül beszállítjuk és azonnal feldolgozzuk! Ennek eredménye a reduktív (levegőtől és káros oxidációtól mentes) gyümölcsös bor, mely kellő savtartalom mellett képes borainknak hosszú élet adni. A rosé a kedvencük! Az legizgalmasabb technológia, egyes évjáratokban a borászembert megtréfáló is lehet!
Az ember még meg sem született, mikor a nagy szőlősgazda, a természet már művelés alá fogta a tokaji hegy oldalát.
Tokaj-Hegyalja Magyarország egyik legszebb vidéke. Pincészetünk a Soltész Pincészet ezen a gyönyörű tájon alakult 1922-ben családi vállalkozásként. A mintegy hat hektáros területen lévő furmint és hárslevelű fajták öme a Gyertyános, Somos, Dereszla és Mestervölgy dűlők napos oldalán terem. A borérlelés riolittufába vájt pincerendszerünkben 10-12 °C-on fahordókban történik.
Magyarország borainak Európa szerte mindig nagy neve volt. A Tokaj Borvidék azonban a világhírű borkülönlegességek hazája. A Tokaji bor egy magyar különlegesség, amelyet sokszor próbáltak már utánozni, de ez soha nem sikerült, még a legnehezebb időkben is fönntartotta hírnevét. Az utóbbi tíz évben a tokaji aszúborok megmenekültek a feledés homályától. Átható és hosszan visszacsengő illatok és aromák színelőadásával találkozunk itt, amelyekhez hasonlót sehol másutt a világon nem találhatunk. A borkülönlegességek mellett teret hódítanak a friss, gyümölcsös minőségi borok is, ezek kóstolásával a borvidék egy új arcával ismerkedhetünk meg.
Pincénkben kézműves, természetes borok készülnek spontán erjesztéssel. Száműztünk minden segédanyagot, nem használunk enzimeket, élesztőket, aromatikát. Nem alkalmazunk cukor- és savpótlást, savtompítást, vagy egyéb vegyészkedést.
A szőlőt – estenkénti édes, vagy aszús tétel készítésétől eltekintve – teljes érésben szüreteljük, majd változó időtartamú héjon áztatás után, a színlevet különválasztva és felhasználva, reduktív módon dolgozzuk fel, kizárva minden, a szőlőgyümölcs aromavilágát befolyásoló tényezőt. (Ez okból kerüljük a fahordó használatát is.)
A pincészet szőlészeti és borászati technológiája a tisztaságra, egyszerűségre és a kompromisszummentességre alapul.
A szőlőben a lehető legtöbb munkát kézzel végeznek el a szőlőmunkások, igyekezve minél nagyobb figyelmet fordítani az egyes tőkékre. A folyamatos jelenlétnek és figyelemnek köszönhetően a növényvédelmet a szükséges minimálisra korlátozzuk és kizárólag környezetbarát növényvédő szereket használunk. Ami a növényvédelmet illeti inkább az időzítésre, valamint a hozamkorlátozásnak köszönhetően a szőlőnövény természetes ellenálló képességére támaszkodunk és nem a mennyiségi vegyszeres kezelésre. Ebben a kérdésben természetesen a realitás és az időjárás olykor nagyobb úr a szándéknál és elveknél.
A föld és az életet jelentő növények szeretetét nagyszüleinktől és kertészmérnök édesapánktól tanultuk. Célunk és feladatunk vigyázni a kapott természeti örökségre, azt tovább adni az utódainknak, hogy egészségen élhessenek és nevelhessék unokáinkat is.
Ön a következőkben egy fiatal borász Tokaj-Portius Pincészettel ismerkedhet meg. Végzettségem szerint A kertész mérnök és szőlész-borász szakmérnök végzettségű Hörcsök Richárd, családjukban hivatásszerűen első generációs bortermelő. Nem örökölte a szőlőültetvényeket, pincét illetve szakmai tapasztalatokat, mindent az elejétől kellett megtanulni és felépíteni. A szőlő és a bor szeretete, ez az őseim öröksége.
Samuel Tinon először Bordeaux-ban borászkodott, majd repülő borászként bejárta a fél világot, dolgozott Ausztráliában, Chilében, Olaszországban, Texasban és Tokajon, végül Tokajt választotta második otthonául. Mert Tinon szerint két igazán kiemelkedő borvidék van a világon: Bordeaux és Tokaj.
A bordóik után tehát tokajikat komponál, „igazán nagy borokat kevés helyen lehet készíteni, Tokaj az egyik ilyen. Nem vagyok egy forradalmár, azzal az eszménnyel jöttem, hogy felépítek valamit”.
A Variszkusz mint hegységrendszer Európa legöregebb röghegysége. Már csak néhány helyen látható a föld fölött, az egyik ilyen hely a Velencei-hegység.
A VARISZKUSZ mint bor – kísérlet. Kísérlet, ami arról szól, hogyan lehet metszőollót nem látott városi értelmiségiként, javarészt hétvégi munkával, baráti segítséggel kiváló minőségi szőlőt termelni, amelyből tapasztalt kézműves borász közreműködésével szép bor születik. Kísérlet arra, hogy van-e esély a hagyományok ápolására úgy, hogy nincs mögötte a családtól örökölt vagy iskolákban elsajátított szőlészeti-borászati ismeret. Kísérlet arra, hogy teljes munkaidős állás mellett, a világ legszigorúbb bortörvényének megfelelve megvalósítható-e a bor forgalomba hozatala oly módon, hogy a keletkező bevétel fedezze a felmerült költségeket, s így a „hobbi” ne terhelje meg irreálisan egy család költségvetését.