Barion Pixel

Samuel Tinon Vinothech-France Tokaj

TINON: BORDEAUX-BÓL TOKAJBA

Samuel Tinon először Bordeaux-ban borászkodott, majd repülő borászként bejárta a fél világot, dolgozott Ausztráliában, Chilében, Olaszországban, Texasban és Tokajon, végül Tokajt választotta második otthonául. Mert Tinon szerint két igazán kiemelkedő borvidék van a világon: Bordeaux és Tokaj.

A bordóik után tehát tokajikat komponál, „igazán nagy borokat kevés helyen lehet készíteni, Tokaj az egyik ilyen. Nem vagyok egy forradalmár, azzal az eszménnyel jöttem, hogy felépítek valamit”. Azon fáradozik, hogy Tokaj újra méltó legyen régi nagy híréhez, ismerjék és szeressék jobban, legyen intenzívebben jelen a világ csúcsgasztronómiájában. Törekvéseinek színvonalát jelzi, hogy a Geo magazin 2007-ben 2001-es aszúját hatezer bor közül beválogatta a világ negyven legjobb bora közé. Tinon az ezredforduló óta saját öt hektáros olaszliszkai ültetvényén gazdálkodik, pincészetében a tokaji tradíciót tisztelve készíti hosszan érlelt, nagyon komplex, mégis könnyed és elegáns aszúit és szamorodnijait, évi bő tízezer palack borának java részét külföldön, főleg Franciaországban értékesíti.

Az 1969-ben Bordeaux-ban született Tinon elsőként érkezett Hegyaljára ama francia borászok közül, akik segítettek-segítenek Tokaj újjáépítésében. Részt vett a Royal Tokaji és az Oremus munkájában, előtte járta a világot, miután Montpellier-ben tanult és a bordói családi birtokon, Sainte-Croix du Mont-ban dolgozott. Ma Olaszliszkán él tündéri családjával, felesége Mathilde Hulot borászati szakújságíró, akivel itt, Tokaj-Hegyalján ismerkedtek meg és aki szintén a tokaji nagykövete a nagyvilágban.

PINCÉSZET TERMÉKEI

Minden Jog Fenntartva 2021 - Summa Trend Union Kft.

Biztos láttál mindent az oldalon?
Elmúltál már 18 éves?
Webáruházunkban alkohol tartalmú italok vannak, ezért a megtekintéshez és vásárláshoz meg kell erősítened, hogy elmúlt már 18 éves.