Barion Pixel

Somlói Apátsági Pince

A pincészet szőlészeti és borászati technológiája a tisztaságra, egyszerűségre és a kompromisszummentességre alapul.

A szőlőben a lehető legtöbb munkát kézzel végeznek el a szőlőmunkások, igyekezve minél nagyobb figyelmet fordítani az egyes tőkékre. A folyamatos jelenlétnek és figyelemnek köszönhetően a növényvédelmet a szükséges minimálisra korlátozzuk és kizárólag környezetbarát növényvédő szereket használunk. Ami a növényvédelmet illeti inkább az időzítésre, valamint a hozamkorlátozásnak köszönhetően a szőlőnövény természetes ellenálló képességére támaszkodunk és nem a mennyiségi vegyszeres kezelésre. Ebben a kérdésben természetesen a realitás és az időjárás olykor nagyobb úr a szándéknál és elveknél.

A szőlőt kizárólag a tökéletes érettség állapotában szüreteljük és szemelés, darálás után szükség szerint, de rendszerint egy napot áztatjuk. A kíméletes préseléssel (50-60%-os lé kinyeréssel) kapott mustot fahordókban spontán módon, vagyis fajélesztők használata nélkül erjesztjük. Borainkat jellemzően egy évig tölgyfahordókban érleljük majd palackozzuk. A pince hordókészlete az 50 literestől a 2000 literesig terjed és évjárattól, valamint fajtától függően a kisebb vagy nagyobb hordókat használjuk.

A birtok 3 hektárján nagyjából 15000 tőke szőlőt gondozzuk. A fő fajtáink a hárslevelű, furmint és a juhfark, belőlük úgy 4000 tőke van fajtáként. A fennmaradó területen tramini, olaszrizling és még vagy egy fél tucat egyéb kísérleti fajtát nevelünk.

Forrás: juhfark.hu

PINCÉSZET TERMÉKEI

Minden Jog Fenntartva 2021 - Summa Trend Union Kft.

Biztos láttál mindent az oldalon?
Elmúltál már 18 éves?
Webáruházunkban alkohol tartalmú italok vannak, ezért a megtekintéshez és vásárláshoz meg kell erősítened, hogy elmúlt már 18 éves.