Barion Pixel

Variszkusz Pince

A Variszkusz mint hegységrendszer Európa legöregebb röghegysége. Már csak néhány helyen látható a föld fölött, az egyik ilyen hely a Velencei-hegység.

A VARISZKUSZ mint bor – kísérlet. Kísérlet, ami arról szól, hogyan lehet metszőollót nem látott városi értelmiségiként, javarészt hétvégi munkával, baráti segítséggel kiváló minőségi szőlőt termelni, amelyből tapasztalt kézműves borász közreműködésével szép bor születik. Kísérlet arra, hogy van-e esély a hagyományok ápolására úgy, hogy nincs mögötte a családtól örökölt vagy iskolákban elsajátított szőlészeti-borászati ismeret. Kísérlet arra, hogy teljes munkaidős állás mellett, a világ legszigorúbb bortörvényének megfelelve megvalósítható-e a bor forgalomba hozatala oly módon, hogy a keletkező bevétel fedezze a felmerült költségeket, s így a „hobbi” ne terhelje meg irreálisan egy család költségvetését.

A borunk termőhelye Nadapon a Csúcsos-hegy, amely a helyiek elbeszélése szerint 1945-ig– Somlóhoz hasonlóan – a legfölső csúcs kivételével 100%-ban be volt telepítve szőlővel. A vékony réteg termőföld alatt a talaj kvarc és gránit, melyből a talajművelés során öklömnyi zöld, sárga, fekete, barna, vörös darabok kerülnek felszínre. Az 1986-ban telepített, déli kitettségű Rajnai Rizling táblából 1800 tőke szőlőt művelünk meg. 2011. október 1-jén, egy csodálatosan szép évjárat végén, tőkénként 90 dkg-os terheléssel 1650 kg szőlőt szüreteltünk, amelyből 1116 palack bor készült.

Forrás: variszkusz.hu

PINCÉSZET TERMÉKEI

Minden Jog Fenntartva 2021 - Summa Trend Union Kft.

Biztos láttál mindent az oldalon?
Elmúltál már 18 éves?
Webáruházunkban alkohol tartalmú italok vannak, ezért a megtekintéshez és vásárláshoz meg kell erősítened, hogy elmúlt már 18 éves.