Barion Pixel

Tavasz, grill…. bor!

Itt a grillezés ideje!

kerti grill

A borongós hűvös napok után mindenki várta a tavaszt, a napsütést. Visszafordíthatatlanul megérkezett a jó idő, ami sok embert csalogat a szabadba. Ha van alkalma próbálja ki a grillezést.
A mi dolgunk segítséget nyújtani ezen ételek ízvilágához illő borok kiválasztásában.

A grillsütő kiválasztása:

A hagyományos faszenes grillen az izzó parázs felett sütött ételek különleges „füstös” ízt kapnak. A gázgrillek egyszerű kezelhetőségük miatt közkedveltek. Pár perc alatt üzemkészek és a sütés végeztével nem kell a hamut takarítani.

Mindkét készüléknek előnyei és hátrányai is vannak, így a választás előtt vegyük figyelembe a számunkra legelőnyösebb jellemzőket.

 

A grillezés két alapvető technikája a direkt és az indirekt eljárás.

 

 Direkt grillezés:

Az ételt közvetlenül a hőforrás fölé helyezzük. Figyeljünk arra, hogy a grillrács illetve a parázs vagy gázláng között megfelelő távolság maradjon, nehogy az étel megégjen.

Indirekt grillezés:

A grill közepére tesszük a csepegtető tálcát, köré a parazsat, majd fölé helyezzük a grillrácsra előkészített húsokat. Ezzel a módszerrel a nagyméretű, vastagabb hússzeleteket grillezzük elkerülve, hogy a hús kívül megégjen, mielőtt teljesen átsülne.

Mit dobjunk a grillre?

Lehet szárnyas, sertés, bárány, marhahús vagy akár hal. A zöldségek és a gyümölcsök pedig remek köretként szolgálhatnak a grillezett húsok mellé.

 

Segítünk borokat választani a szabadban készült fogásokhoz.

 

Csirke:

kukoricás_grill

Egy könnyed fogás mellé (pl.: enyhe mézes mustáros páccal, salátával) ideális választás a sauvignon blanc. Viszont ha egy fűszeresebb, csípősre pácolt combot grillezünk,már előkerülhetnek a rozék, a kadarka vagy akár a pinot noir is.

Bor ajánlat: BENCZE CSALÁDIBIRTOK BADACSONYI PINOT NOIR ROSÉ 2013

 

Sertés:

d05e94803d30dbabe1947f69a41b3f18

A grillezésre leginkább elterjedt sertésrész a tarja. A páctól függően, amely lehet mustáros, paradicsomos, fokhagymás, borsos választhatunk rozét, kékfrankost. Illetve egy karakteresebb pác esetében cabernet franc-t is bátran kínálható.

Bor ajánlat: KISLAKI BORMANUFAKTÚRA -LÉGLI GÉZA- JÁNOSHEGYI KÉKFRANKOS 2011

 

Halak:

49293b25c03f867ef612f02198bae4b9

A halakhoz inkább a könnyebb borokat ajánljuk. Az olaszrizling a natúron grillezett és a tejszínes, zöldfűszeres pácban érleltekhez is jól illik. A lazac zsírosabb, így jó kísérője lehet egy rozé , ami ráadásul színvilágában is tökéletes összhangban van az étellel. A melegebb napokon pedig fröccs is készülhet ezekből a borokból a grillezett halak mellé.

Bor ajánlat: SOMLÓ KINCSE KÉZMŰVES KISPINCE OLASZ RIZLING 2013

 

 Bárány:

16ff2ea67931406d9b2bad08cd361be0

A bárány egy jellegzetesebb ízvilággal rendelkező hús. Grillezhetjük a fiatal bárány combját vagy bordáját. Ezekhez ajánlott a karakteresebb fűszerezés (pl.: rozmaring és fokhagyma), melyekhez előkerülhetnek a komolyabb borok, egy  merlot vagy egy shiraz.

Bor ajánlat: IVÁNYI ZSÓFIA VILLÁNYI MERLOT 2009

 

Sajtok:

e975070bd71ff5098fd45e20a2c86e60

A sajtokat nem könnyű grillezni, de jó döntés lehet a gomolya minden ízesítéssel, akár kecske- vagy tehéntejből készült. A hozzájuk választható borok palettája széles. A grillezett kecskesajthoz jól illik egy szép száraz furmint. Ha a sajtokhoz pirítóst és salátát kínálunk, akkor remekül passzol hozzá az élénk, jó savú fehérbor, a sauvignon blanc. A füstölt sajtok karakteres ízét pedig jól kíséri a barrique chardonnay, a Tokaji édes szamorodni, vagy a tannin gazdag vörösborok, egy cabernet sauvignon vagy egy cabernet Franc.

Bor ajánlat: PORTIUS PINCÉSZET FURMITAGE TOKAJI FURMINT BIRTOKBOR 2013

 

Marha:

acafa44cf2d969245168bdaa9951daa6

„Igen, az igazi hús” – mondják a steake imádók. A grillre való marhánál nem kell túlzásba vinni a pácolást, önteteket és fűszereket. Frissen őrült bors, nagy szemű tengeri só, a többit megoldja a faszén, a hús és a bor. Ezekhez természetesen a lehető „legnagyobb borok” illenek, egy érlelt kékfrankos vagy egy cabernet sauvignon.

Bor ajánlat: POLGÁR PINCÉSZET VILLÁNYI CUVÉE BARRIQUE 2011

 

 

Borbaráti üdvözlettel

szalai-attila-szigno

    szőlész-borász

 

A rendeléseket a megrendeles@csakajobor.hu címre várjuk.

 Csak a jó bor_2

Minden Jog Fenntartva 2021 - Summa Trend Union Kft.

Biztos láttál mindent az oldalon?
Elmúltál már 18 éves?
Webáruházunkban alkohol tartalmú italok vannak, ezért a megtekintéshez és vásárláshoz meg kell erősítened, hogy elmúlt már 18 éves.